Avrupa’nın Çevreye En Duyarlı Havalimanı ‘İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’

TAV İzmir, Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde gerçekleştirdiği çevre dostu projeleri ve başarılı ekolojik uygulamarı ile Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından bu yıl ilk kez verilen "Eko - Yenilik Ödülü”ne layık görüldü.

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından gerçekleştirilen yarışmada, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni işleten TAV İzmir başarılı çevre projeleri uygulamalarıyla, Avrupa’daki havalimanları arasında çevreye olan duyarlılığı ve çevresel yeniliklere verdiği destek kapsamında bu yıl ilk kez verilen “Eko – Yenilik Ödülü”nün sahibi oldu.

Milano'da, 17 Haziran 2010, Perşembe Günü, ACI Europe’un düzenlediği gala yemeğinde gerçekleşen ödül töreninde, TAV İzmir adına ödülü alan TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, ”TAV Havalimanları olarak faaliyette bulunduğumuz tüm şehir ve bölgelerde sürdürülebilir kalkınma politikaları geliştiriyor ve çevreci uygulamaları yakından takip ediyoruz. Bugüne kadar, çevre duyarlılığı kapsamında, birçok proje geliştirerek, hayata geçirdik. ACI Europe tarafından İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde uyguladığı başarılı çevresel yönetim politikaları ile ilk olarak TAV İzmir’e verilen “Eko – Yenilik Ödülü”, Türkiye’nin de çevre duyarlılığına verdiği destek ve önemi göstermiştir” dedi.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın, geçtiğimiz yıl ACI Europe tarafından verilen “Birinci Seviye Karbon Salımı Doğrulaması Sertifikası”nı aldığını hatırlatan Şener, “Bugün aldığımız bu ödül, çevre yönetimi politikamızda sürdürdüğümüz istikrarın ve çevre projelerine verdiğimiz önemin de bir göstergesi olmuştur” dedi. Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli’nden (IPCC) yapılan açıklamaya göre, havacılık sektöründeki karbondioksit emisyonunun, dünyadaki iklim değişimine olan etkisinin yüzde 5 olduğunu ve bu rakamın da yüzde 2’lik kısmının sadece havalimanlarının kendi operasyonlarından oluştuğunu vurgulayan Şener, “ACI Europe’un başlattığı akreditasyon programı ile bir yılda, Avrupa genelinde programa katılan havalimanlarının kendi operasyonundan toplam 411.390 ton karbondioksit düşüşünün sağlandığı açıklandı. Bu çok ciddi bir orandır, biz de 10 havalimanı işleten öncü bir kuruluş olarak, işlettiğimiz tüm havalimanlarında üstümüze düşeni yerine getireceğiz” dedi.

TAV İzmir, Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bugüne kadar uyguladığı başarılı çevre dostu projeleri uygulamalarıyla, geçtiğimiz günlerde de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen tüm gereklilikleri yerine getirerek ‘Yeşiliş Kuruluş’ ünvanını almaya hak kazandı. TAV İzmir ayrıca, ACI Europe’un akreditasyon programına kabul edilen Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın ise ikinci havalimanı olmuştu. 2008 yılında, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) düzenlediği Çevre Ödülü Yarışması'nda, ‘EBSO Çevre Komitesi Özel Ödülü'nü alan TAV İzmir, Doha Aviation Summit’te de ''Yılın En Çevreci Havalimanı'' ödülüne layık görülmüştü.